De organisatie van Scouting Schinnen is opgedeeld in twee delen, te weten

1. Het stichtingsbestuur
  2. Het groepsbestuur

Stichtingsbestuur

Er is een stichting die zich bezighoud met het beheer van materialen en de instandhouding van het gebouw en alles wat daarmee samenhangt.
De materiaalmeester zorgt dat er genoeg (spel-/pionier-/kampeer-) materiaal is om fatsoenlijk te kunnen draaien. De penningmeester zorgt voor de financiën.

Groepsbestuur

Naast de stichting is er de groepsvereniging met een eigen bestuur.
Het groepsbestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de groep: de kwaliteit van het spel, een clubhuis, voldoende leiding en een financieel gezonden vereniging.

Verder bestaat het bestuur uit één of meer groepsbegeleiders. Deze houdt zich o.a. bezig met het functioneren van de kaderleden en het oplossen van eventuele conflicten.

De Groepsraad

De groepsraad is het centrale bestuursorgaan voor elke scoutinggroep, in de groepsraad zitten de kaderleden van de groep, is het groepsbestuur aanwezig en is er ook een afvaardiging van ouders aanwezig.
Verder is er ook een afvaardiging van de Roverscouts en Plusscouts groepen aanwezig.
Op de groepsraad worden beslissingen genomen over het draaien van de groep, wordt de stand van zaken van de verschillende speltakken opgenomen en worden verschillende activiteiten voorbereid die de gehele groep aangaan. Ook worden er de leden van het groepsbestuur gekozen en moeten zowel het Groeps- als het Stichtingsbestuur mededelingen over eventuele beslissingen die op bestuursniveau genomen zijn, doen.

De groepsraad kiest de leden van het groepsbestuur. Iedere bestuurder treedt na een bepaalde termijn af en kan zich dan opnieuw verkiesbaar stellen. Het bestuur laat zich adviseren op het gebied van kwalificaties door de praktijkbegeleider.

In de statuten van beide besturen is voldoende waarborg aanwezig dat de stichting altijd in dienst van de groepsvereniging zal handelen.

Meer informatie over de algemene organisatie van een Scouting vereniging kunt u vinden de presentatie van Scouting Nederland:

De jeugdleden zijn lid van de groepsvereniging en daarmee automatisch ook van Scouting Nederland.

De contactgegevens van beide besturen kunt u vinden onder het menu-item "Contact".